Eri medioissa Perinneaidoista

Tervareitti 20.8.2019
Oulaistelainen Raimo Pääkkö nappaa maasta reilun metrisen kuusennäreen. Mies katselee sitä hetken ja alkaa halkaista sitä latvuksesta alkaen.
Pian käsissä on kaksi närettä, joista Pääkkö pyörittelee vitsakset eli sitomistarpeet tekeillä olevaan pistoaitaan.
– Nämä ovat minun naulojani, hän naurahtaa.
Rakkaalla lapsella on monta nimeä: riukuaita, puuaita, viistoaita, pistoaita. Kyseinen aita tehdään vierekkäin pystyyn asetetuista seiväspareista, niiden varaan viistoon asetetuista riu’uista sekä seipäitä yhteen sitovista vitsaksista.
Pääkön aitatyömaa on yksi Lamminahon perinnepäivän työnäytöksistä. Mies silmäilee pihapiirin aitoja ja toteaa, että työmaata olisi.
– Pitää kysellä Senaattikiinteistöiltä ja tehdä tarjous uusista aidoista.
Perinneaitojen rakentaja kiertää erilaisissa tapahtumissa esittelemässä työtään. Hän tekee aitoja myös mökkiläisille.
– Paltamoon tein 500 metriä aitaa lampaille. Projekti kesti kolme vuotta. Eteläisin rakentamani aita sijaitsee Lohjalla.
Oulujoen rannassa sijaitsevan Lamminahon tilan perinnepäivässä nähtiin myös muita perinteisiä työtapoja: kehräystä, lampaiden keritsemistä, vaapuntekoa, pitsinnypläystä ja tuohitöitä.
Kaleva 2.10.2006
Metsämestari Raimo Pääkkö taitaa kuusipuiden käsittelyn, sen ovat saaneet kuluneen viikon aikana todeta Haukiputaan Virpiniementien asukkaat. Perinteen vaalija Pääkkö on rakentanut 20 metrin päivänopeudella komeaa ja tuoksuvaa pistoaitaa eli riukuaitaa.
"Riukuja menee satoja, kun kymmenen metrin aita verottaa 30 riukua", Pääkkö laskee.
Metsämestarin suunnitelmissa on nostattaa aita portteineen kokonaiseen komeuteensa reilun kahden viikon aikana. Tuolloin aitaa on kertynyt 200 metriä Eeva Äijälän emännöimän omakotitontin ympäritse.
"Tämä on juuri sellainen, mitä mieheni kanssa ajattelimme", Eeva Äijälä ihastelee. Hän on eräänkin kerran työprosessin aikana jutellut pistoaitaa ihailevien lähiasukkaiden kanssa suomalaisista ja karjalaisistakin perinteistä, jota riukuaita makeasti edustaa. Ja aitaidea lähti talon saksanpaimenkoirista.
"Koirat saavat juosta vapaasti ja turvassa pihamaalla", Äijälä paljastaa.
Raimo Pääkkö kehuu, että riukuaita on sen verran tiheään tehty, että sen lävitse eivät jäniksetkään pihamaalle tule.
Kolme vuotta sitten riukuaita lumosi Pääkön päivän kestävän kurssin aikana, ja sitä seuraavat kolme vuotta ovat kuluneet aitoja tehdessä ympäri Suomea.
"Olen rakentanut kymmenkunta aitaa, sillä nämä ovat isoja ja aikaa vieviä projekteja", Raimo Pääkkö sanoo.
Kun kaikki tehdään ekologisesti, luontoa ja perinteitä kunnioittaen, työn eri vaiheet on harkittu tarkkaan. Pelkästään yksi pystyvälipuu käsittää seitsemän eri vaihetta.
Toinen esimerkki löytyy riukuja kannattelevista sidosvitsaksista.
"Olen suunnitellut, että tekisin vitsaksille öljytynnyriin lämmitettävän systeemin, jolloin ne pysyivät taipuisina ja helposti käsiteltävinä. Ennen vanhaa miehet notkistivat vitsakset nuotiolla", Pääkkö sanoo.
Metsämestarille tulee hyvin yöuni, kun työpäivä kuluu raittiissa ilmassa ja ruumiillisessa työssä.
Riukuaita jätetään lepäämään vasta illan pimetessä.
https://www.kaleva.fi/riukuaita-nousee-20-metria-paivassa/1969590?fbclid=IwAR2UUrAsB18Of8twdL_LzkGRacuehmBNAmTmsMUdkkgW9vIzJuIAsd-kNvA
Pyhäjokiseudun video Perinteisen riukuaidan teosta.
https://www.pyhajokiseutu.fi/videot-6.36.1188766.cde3e67181?fbclid=IwAR2PjsAL7WKeuWE_F8amiS8NH4Xn3l0bRbTJ8NpiDU_8j4U89sUehpf8hCE